Sayfalar

...doğru bilgi için yorum ve katkınız önemlidir


NOT: Siz değerli izleyicilerimizle paylaştığımız her bilginin kesin doğruluğunu iddia edemeyiz. Uzmanlık isteyen bilgiler vardır çünkü. Ortalarda "doğru-yanlış" dolaşan bilgiler eğer tartışılırsa, ortaya daha olumlu ve yararlı bir sonuç çıkar. Tartışarak, irdeleyerek "Doğru Bilgi"ye ulaşmış oluruz. Böylece, "yanlış"lar "doğru"nun yerini almamış olur. Doğru bilginin insana ulaşması için çaba sarf etmek fena bir şey değildir. Bu anlayışımızdan ötürüdür ki, izleyicilerimizden ulaşan "yorumlar çok değerli ve anlamlı buluyor, siz değerli izleyicilerimizle paylaşmak istiyoruz.


18 Aralık 2011 Pazar

KARPUZ kansere karşı koruyucu

Karpuzun içeriğinde bol miktarda bulunan likopen maddesi, sağlığımız açısından son derece yararlı

Karpuzda bulunan likopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.
Havaların ısınmasıyla birlik­te alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süsle­meye başlayan karpuzun, içe­riğinde bol miktarda bulunan likopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özel­liği bulunuyor.
Erciyes Üniversitesi Ata­türk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölü­mü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, kansere kar­şı koruma özelliği olduğu bi­linen likopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bu­lunduğunu belirtti.

BOL VE UCUZYaz mevsiminde bolca bu­lunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafın­dan sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına fay­dasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmeleri­ni tavsiye ettiklerini kaydetti. Likopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifa­de eden Çiçek, şu bilileri verdi:
ZENGİN BİR MEYVE"Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan likopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebepler­den biri, doku ve organların zararlı mad­deler nede­niyle hasar görmesidir. Likopen mad­desi ise antioksidan özelliği sayesinde, ser­best radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engel­ler. Likopen, doku ve organ­lara bağlanarak zararlı mad­delere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere
karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir." Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen mad­delerin başında A ve E vita­minlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda bulunan li­kopenin kansere karşı koru­yuculuğunun A vi­tamininden 2 kat, E vitami­ninden 10 kat daha fazla ol­duğunu vurgu­ladı.

KARPUZUN FAYDALARI
Karpuzun besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu söyleyen Çiçek, orta boy bir karpuz­dan kesilen ince bir dilimin 6.4 gram karbonhidrat. bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini belirtti. Kar­puzun içerdiği bol miktardaki potasyumun da insan sağlığı açısından son derece faydalı olduğunu anlatan Çiçek, şöyle devam etti: "Potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücut­tan sodyumun atılmasını hız­landırır. Fazla sodyumun vü­cuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır. Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı kolay olan bir mey­ve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı ola­rak vücuttan ank maddelerin daha sık dışan atılmasını da sağlar."
mizahveşiir arşivi/kaynak*Yeni Asır*/Sarmaşık_20.06.2006 *

-Karpuz kansere karşı koruyucu- püfNoktası_yayım: 13.08.2009

Hiç yorum yok: