BALIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık
tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri
çöker.
Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Taze balığa
parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış
balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü
tezgahtaki balıklara devamlı Su serpildiği için parlak görünebilirler.
Taze balığın solungaçları Canlı kırmızı olur. Balık
bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı
Mürekkep ile boyadklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan
kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannedersede aslında bu mürekkeptir. Böyle bir
aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır.
Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca
Asit kokusu yaymaya başlarlar. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca
yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.
HANGİ BALIK HANGİ MEVSİMDE YENİR
Her balığı her mevsim bulamadığınız gibi, hepsinin tutulma
mevsimi ve lezzetli oldukları zamanlar farklıdır. İşte aylara göre balığı ne
zaman bulabileceğinizin kısa bir listesi:
OCAK
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve
hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana ve mezgit ise pazarlarda kolayca
bulunur. Tekir ve kırlangıç; bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az
tutulur.
ŞUBAT
Şubatta başlayan kalkan mevsimi, mayıs ayı sonuna kadar
devam eder. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise yağını kaybetmeye
başlar. Gürnüşbalığı ve kefal lezzetle yenir.
MART
Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru
çiroz olmaya yüz tutmuştur; tavası ve pilakisi yapılabilir. Gürnüşbalığı
fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden, sadece tava ve
pilaki yapılmaya elverişlidir. Kofananın ise ızgarası olur. Tekir lezzetlidir.
NİSAN
Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve
kırlangıç bolca çıkmaya baslar. Bu nedenle diğer aylara göre daha ucuzdurlar.
Ancak kılıç çok lezzetli değildir. Gürnüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve
barbunya çok tutulur. Eşkina bu ayda görülür.
MAYIS
Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit
zevkle yenir. Fazlaca çıktığından her Gün pazarlarda bulmak mümkündür. Uskumru,
torik, palamut, hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir. Kefal ise
lezzetlidir.
HAZİRAN
Haziranda balık az tutulur. Dip balıkları, yumurtalarını
dökmüş olduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle balıkçılık açısından verimsiz
bir aydır. Tekir, barbunya, mercan, levrek ve eşkina bulunur; ama pahalıdırlar.
TEMMUZ
Mevsimi başlayan sardalya, ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür,
istavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya
lezzetli, kefal ise lezzetsizdir.
AĞUSTOS
Çingene palarnutu mevsimi açılır. Boyu uskumru kadar ya da
biraz daha iridir. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Ağustos ayında kılıcın
tadına doyum olmaz, izmarit lezzetini bulmuştur. Kefal tavsiye edilmez.
EYLÜL
Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir, her türlü
pişirmeye elverişlidir. Lüfer bu dönem pahalıdır, istavrit ve kırlangıç bolca
çıkar.
EKİM
Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya
göçe başladıkları dönemdir. Bu nedenle bol miktarda balık çıkar. Uskumru
turfanda olarak kendini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit
yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan,
sardunya, eşkina, torik, izmarit gibi balıkları ucuz almak mümkündür.
KASIM
Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik akışı başlamıştır.
Pisinin en lezzetli olduğu aydır. Ekim ayında bol bulunan ve'lezzetii olan
balıklar kasım ayında da vardır.
ARALIK
Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her
türlü pişirilebilirler. Hamsi lezzetlidir. Tekir bol bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder