Sayfalar

...doğru bilgi için yorum ve katkınız önemlidir


NOT: Siz değerli izleyicilerimizle paylaştığımız her bilginin kesin doğruluğunu iddia edemeyiz. Uzmanlık isteyen bilgiler vardır çünkü. Ortalarda "doğru-yanlış" dolaşan bilgiler eğer tartışılırsa, ortaya daha olumlu ve yararlı bir sonuç çıkar. Tartışarak, irdeleyerek "Doğru Bilgi"ye ulaşmış oluruz. Böylece, "yanlış"lar "doğru"nun yerini almamış olur. Doğru bilginin insana ulaşması için çaba sarf etmek fena bir şey değildir. Bu anlayışımızdan ötürüdür ki, izleyicilerimizden ulaşan "yorumlar çok değerli ve anlamlı buluyor, siz değerli izleyicilerimizle paylaşmak istiyoruz.


18 Aralık 2011 Pazar

DOMUZ GRİBİ’nden korunmak için basit fakat etkili önlemler... ve NOTLAR

DOMUZ GRİBİ’nden korunmak için basit fakat etkili önlemler
-püfNOKTASI izleyicileriyle
paylaşılması ereğiyle/
elimize ulaşan bir ileti-


Aşağıda okuyacağınız önlemler Dr.Vinay Goyal tarafından herkesin yararlanabilmesi için yayınlanmıştır. Dr.Vinay Goyal: Yoğun bakım ve Tiroit uzmanıdır. MBBS, DRM, DNB.
20 yıldan fazla klinik tecrübesi vardır.
Hinduja Hastanesi, Bombay hastanesi, Saife Hastanesi, Tata Memorial
hastanesi gibi önemli kurumlarda görev yapmıştır.
Şu anda Malad’da, Riddhiviayak Cardiac and Critical center’da Nükleer ilaç
departmanı ve tiroit klinikleri şefi olarak görev yapmaktadır.
Mikrobun vücuda giriş noktaları yalnızca burun delikleri, ağız ve boğaz
yoluyla olmaktadır. Çok bulaşıcı bir yapıya sahip olmasından dolayı her
türlü önleme karşı H1N1 virüsüyle temas etmekten kaçınmak veya korunmak
imkânsızdır. H1N1 virüsüyle temas etmek virüsün vücutta çoğalması kadar
önemli değildir.
Sağlığınız yerinde ve H1N1 hastalık belirtileri göstermiyorken virüsün
vücutta üremesini, belirtilerin daha da şiddetlenmesini ve ikincil
enfeksiyonların gelişmesini önlemek için dikkatimizi N95 veya tamiflu gibi
ilaçları stoklamaya vermek yerine çoğu bildirgelerde bahsedilmeyen bazı çok
basit önlemleri uygulayabiliriz.

1. Ellerin sıklıkla yıkanması ( Bütün bildirgelerde bahsedilmiştir)
2. “Hands-off-the- face” “Ellerinizle yüzünüze dokunmayın” yaklaşımı.
Yemek, banyo ve yara bakımı gibi zorunluluklar dışında yüzünüzün herhangi
bir yerine dokunmaktan kaçınınız.

3. Ilık tuzlu suyla günde iki kere gargara yapınız( tuza güvenmiyorsanı z
listerin kullanınız). H1N1 ‘in boğaz ve burun boşluklarında çoğalıp
enfeksiyona sebep olarak karakteristik belirtileri göstermesi için 2 -3
güne ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir kişinin ılık, tuzlu suyla gargara
yapmasının etkisi hastalığa yakalanmış olan bir kişinin tamiflu kullanması
ile aynıdır. Bu basit ucuz fakat güçlü önleyici yöntemi küçümsemeyiniz.

4. Yukarıdaki 3. önleme benzer olarak; Burnunuzun içini en az günde bir kere
ılık tuzlu suyla temizleyiniz. *Günde bir kere burnunuzu sümkürün ve sonra
ılık tuzlu suya batırılmış pamuk tamponlarla silerek temizleyiniz. Bu yolla
burnunuzda bulunak virüs sayısını etkili bir şekilde azaltmış olursunuz.

5. Narenciye suları gibi C vitamin bakımından zengin olan yiyecekler
kullanarak doğal bağışıklığınızı güçlendiriniz. Eğer ilave olarak C vitamin
kullanmak zorunda iseniz emilimi artırmak için mutlaka Çinko ile birlikte
alınız.

6. Bitkisel çaylar, çay, kahve gibi sıcak veya ılık içeceklerden
içebildiğiniz kadar çok içiniz. * Sıcak içecekler içmek gargara yapmakla
aynı etkiye sahiptir fakat ters yöne doğru. Sıcak içecekler virüsleri
yaşamaları mümkün olmayan ortama sahip olan mideye doğru yıkayarak
götürürler. H1 N1 virüsü mide’de çoğalamaz, herhangi bir zarar veremez ve
hayatiyetini devam ettiremez.
.....Herkesin faydalanabilmesi için bu bilgiyi lütfen e-mail listenizde bulunan
herkese iletiniz. /Sağlıklı günler dileğiyle.-

***DOMUZ GRİBİ’nden korunmak için basit fakat etkili önlemler... püfNoktası_ilk yayım: 08 .11 .2009
============================================
pandemik H1-N1 virüsü
"Domuz Gribi”ne dair ---- notlar:

*h1n1 pandemik virüste / zatürree riski ortaya çıkıyor. Önlem olarak: Bir bardak ılık suya, 1 çay kaşığı tuz katılarak, günde 1-2 kez GARGARA yapılmalı. Ör. Kahvaltı öncesi ve yatmadan önce... (...Zatüree ağızdaki bakterilerle oluşacağından, tuzlu su gargarası AĞIZDAKİ bakterileri yok eder.)(1)
• *Bol sıvı almaya özen göstermeli...
• *Bulunduğumuz ortamı havalandırmalı.
• *Birisi hapşırdıysa, hapşırıktaki bulaşıcılar 3 saat süreyle havada asılı kalmakta..(TIBBÎ Maske kullanmalı.)
• *Otobüs, metro... gibi ulaşım araçlarındaki tutamaklara, merdiven tırabzanlarına, asansör düğmelerine dokunma durumunda önlem olarak ELDİVEN kullanma yolunu seçelim...
• *Bir kez kullanılması koşuluyla KÂĞIT MENDİL kullanalım. (Kullandığımız mendili çöpe atalım)
• *Harici olarak kullanılan KOLONYA_ bakteri ve mikropları yok etme özeliğinde değildir. /Su_sabun bulunmayan ortam ve durumlarda –eczanelerde satılan- EL ANTİSEPTİĞİ kullanılmalı... Dr.Murat Topoğlu; anti bakteriyel jel v.b. ürünlerin fırsat düşkünlerini de iştahlandırdığını belirterek; bu tür ürünlerin; hastanelerde ameliyat sırasında kullanılanlar gibi olmadığını işaret ediyor ve SABUN kullanılmasını öneriyor. (1)
• *Mümkünse kokusuz_renksiz (yani, kimyasal içermeyen) sabunlar tercih edilmeli...

• Domuz Gribi (pandemik H1-N1 virüsü) ; öksürüp aksırırken ortaya çıkan virüslü damlacıklarla ve elle bulaşır. (öpüşüp sarılmamalı ve tokalaşmamalı.)
• Bulaşıcı virüs HAVADA 3 saat asılı kalabiliyor. Dolayısıyla nerede karşımıza çıkacağını bilemeyiz. (1) / Maske kullanmalı...
• *Kalabalık ortamlardan –mümkün olduğunca- uzak durmalı... (Stadyum, cafe, kalabalık alışveriş merkezleri, sinema v.b. kapalı merkezler... toplu taşıma araçları...) / bu durum, taxilerin de risk taşımayacağı anlamına gelmemeli... ) * elden ele dolaşan banknotlar da hesaba katılmalı. / *Dokunulan yerler; merdiven trabzanları; otobüs, metro tutamakları... asansör düğmeleri de buna dahildir... / tokalaşmamalı ve yakın mesafede konuşmamalıyız... (önlem olarak->TIBBî maske + gün içinde kullanılıp atılabilen ELDİVEN kullanmak...)
• *Ev ve çalışma ortamımız –uygun aralıklarla- havalandırılmalı... Temizlenmeli.
• *Eller; en az 20*30 saniye süreyle yıkanmalı... (Bunu gün içinde birkaç kez yinelemek durumunda olabilmeliyiz.) / *önemli not_El yıkama süresinde aşırıya kaçılmamalı..., el yıkamayı takıntıya dönüştürmemeli... Gün gelip grip tehlikesi atlatıldığında geriye el yıkama takıntısı kalmamalı... Çünkü bu durum da ciddi bir problemdir. *Virüse karşı bilinçli olarak el yıkama tutumumuz; obsesif, kompsesif sapmalara, nevroza kayan psikolojik rahatsızlığa dönüşmemeli ... (1)
........ Paniklememeliyiz. ("Bu yeni bir virüstür. Tüm boyutlarıyla tanınmamaktadır. Bu nedenle tedbirimizi -en kötü olasılıklara göre- almanın sakıncası yoktur. Düzenli beslenmeye özen göstermeli, ancak bu konuda da ifrazata kaçmamalı... ") (3)

... VE BAZI ÖNLEMLER:
• Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kapatılmalı.
• Eller; sabunlu, bol su ile yıkanmalı.(Eczanelerde satılan el antiseptikleri de dezenfekte amacıyla çantamızda bulunmalı.) *( Bu virüsün sıcak ortamda barınamıyor olması ve yaz mevsiminde domuz gribi vakalarının azalması göz önünde bulundurularak, ELLERİN sıcak su ile yıkanmasına da dikkat çekiliyor.)
• Tek seferlik kağıt mendil kullanalım (ve kesinlikle çöpe atılmalı.)
• Ani durumlarda kolumuzun içine hapşıralım.
Uzaktan selamlaşalım
• Topluluk ortamlarından –mümkün olduğunca- uzak durmalı. ( h1n1 virüsü sadece solunum ile değil temas ile de bulaşıyor. Unutmamalı.)
• Aşı olanağı olmayanlar, temizlik ve hijyene özen göstermeli. (4)
*
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK ÖNEMLİ!
*Uykumuza / istirahatımıza *yemek düzenine dikkat etmeli!
*
• *Sebze -mevsimlik meyve- kuru yemiş (...) tüketmeli. (2)
• *Hergün... “1 diş SARMISAK tüketme” alışkanlığı geliştirmeli... / Ağız kokmasına karşı “yutma” yöntemi tercih edilse de; hekimler, –ısırılıp çiğnenerek tüketilmesini- salık vermekteler. Çünkü sarımsak, yutaktan –çiğnenmiş olarak- geçerken bağırsakları da DEZENFEKTE etmekte... (Sarımsağın, bağışıklık sistemini güçlü tutması yanında; kansere karşı da koruyucu bir rol oynadığına dikkat çekilmekte...) *not_Sarımsağın menşei de önemli...–genleriyle oynanmış İTHAL ürünleri tüketmemeli...-
• *SOĞAN tüketimini –her gün- sürdürmeli...
• *Çiğ salata /domates, yeşil biber, maydanoz...v.b. yeşillikler yanında -mutlaka SÜT ve süt ürünleri tüketmeli... *(yoğurt, ayran ve kefirin de bağışıklık sistemini güçlendirdiği işaret edilmekte...) (2)
• *Kahvaltımızda yumurta bulunmalı...
*“Elma içeri, doktor dışarı” biçimindeki İngiliz atasözünden hareketle, her gün bir ELMAnın tüketilmesi de önerilmekte. (2)
• *Sebzelerin yenebilir durumda olanlarını çiğ yemeli. (SEBZE ve MEYVE çiğ yenmeyecekse, haşlanmalı.)
• *(Salatalarda vitamini açığa çıkartmak için üzerine ZEYTİNYAĞI gezdirilmeli.)
*
• *Her gün kol ve bacakları yarım saat güneşletmeli.
• *Gün içinde mutlaka 30-40 dakika yürümeli...(Direnç düşürücü ve aşırı yorucu olmamalı yürüyüş..* normal ya da normalin biraz üzerinde bir ritimle yürümeli..)
• Bedensel egzersiz ihmal edilmemeli...

TURUNÇGİLLER * KİVİ *YEŞİLLİKLER:
• Bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücudu dirençli tutmak için; mutlaka, C vitamini içeren portakal, greyfurt, mandalina... gibi turunçgiller tüketmeli... Sivri yeşil biber de C vitamini açısından zengindir. Domates de öyle...
KİVİ ise C vitamini deposu olarak bilinir. (Günde 1 kez kivi tüketilmeli.)
• Yeşillikler (sebzeler) de gereklidir... ÇÜNKÜ vücudun gereksinmesi olan DEMİR, ıspanak, maydanoz... v.b. tüm yeşilliklerde bulunmaktadır.

BELİRTİLER:• h1n1 virüsü; burun akıntısı, titreme, halsizlik gibi klasik grip belirtileri gösteriyor.
Çocuklarda hızlı nefes alıp verme, rengin mavi olması, yeterince kilo alamama.
Yetişkinlerdeki belirtiler... solunum güçlüğü, nefes darlığı, şiddetli bulantı ve kusmadır...

(1)_(Dr. Murat Topoğlu_27.o8.2oo9*tTV_N.İdiz-Programı)
(2) _
(26.1o.2oo9*star*anahaber)(3)_ (Dr.Meral çıplak _28.1o.2oo9* StarAnahaber)
(4)_ (DünyaSağlıkÖrgütü açıklaması_ntv-28.1o.2oo9)
***
-pandemik H1-N1 virüsü "Domuz Gribi”ne dair  notlar... püfNoktası_yayım: 29.10 .2009

Hiç yorum yok: