Sayfalar

...doğru bilgi için yorum ve katkınız önemlidir


NOT: Siz değerli izleyicilerimizle paylaştığımız her bilginin kesin doğruluğunu iddia edemeyiz. Uzmanlık isteyen bilgiler vardır çünkü. Ortalarda "doğru-yanlış" dolaşan bilgiler eğer tartışılırsa, ortaya daha olumlu ve yararlı bir sonuç çıkar. Tartışarak, irdeleyerek "Doğru Bilgi"ye ulaşmış oluruz. Böylece, "yanlış"lar "doğru"nun yerini almamış olur. Doğru bilginin insana ulaşması için çaba sarf etmek fena bir şey değildir. Bu anlayışımızdan ötürüdür ki, izleyicilerimizden ulaşan "yorumlar çok değerli ve anlamlı buluyor, siz değerli izleyicilerimizle paylaşmak istiyoruz.


18 Aralık 2011 Pazar

Bitkilerden Gelen Sağlık /Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu

Bitkilerden Gelen Sağlık /Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu (Milliyet Gazetesi "ek"i / 15.11.2009_)
bu metnin içindekiler:
ADAÇAYI
BAL
SOĞAN
EBEGÜMECİ
KÖK ZENCEFİL
TARÇIN
MAYDANOZ-LİMON

DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMANIN YOLLARI?

ADAÇAYI
Bademcik ve Boğaz Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu
Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
1) Adaçayını piyasadan alırken yabani olmayanını almaya özen gösteriniz.
Bundan emin değilseniz, bazı büyük marketlerde satılan değişik firmalara ait paketlenmiş adaçayını kullanabilirsiniz.
2) Her gün, ağız temizliği yapıldıktan sonra bir defa gargarasını yapmak ağızdaki bakterilere ve de ağız kokusuna karşı güçlü bir engelleyicidir. Normalde adaçayı gargarasını hazırlayıp lavabonuzdan eksik etmemeniz gerekir. Hazırlanan adaçayı gargarası üç gün bozulmadan lavabonuzun rafında durabilir.
3) Kronik bademcik veya kronik faranjit durumlarıyla ilgili olarak ebegümeci bitkisini (sonraki bölümlerde) okuyunuz.
4)Faranjit ve bademcik problemi olanların kürleri uygularken sigara ve asitli içeceklerden(kola, soda, maden suyu gibi) özellikle uzak durmalan gerekir. Buna paralel olarak diş ve ağız temizliğine de özen göstermek gerekir. Yemeklerden sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayınız.
Uygulamalarda belirtilen gargaraları mutlaka dişlerinizi fırçaladıktan sonra yapınız.
5) Adaçayı memleketimizde son yıllarda sıkça tüketilmeye başlanmış bir çaydır. Ancak hamile bayanların hamileliklerinin ilk üç ayında adaçayını temkinli kullanmaları gerekir. Eğer
düşük tehlikesi söz konusuysa kesinlikle adaçayından uzak durmaları gerekir.
6) On iki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.
7) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı (yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı, gibi ... ) içilmemelidir,
8)Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.
9)Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.

Kür : Bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucuYaklaşık bir su bardağı kaynamakta olan klorsuz suda bir tatlı kaşığı taze adaçayı on dakika ağzı kapalı olarak kısık ateşte demlenir. Demleme süresi tamamlandıktan sonra bitki daha fazla suyunun içinde bekletilmez, mutlaka süzüp ayrılır. Günde iki-üç defa gargarası yapılır.
Ayrıca, beraberinde bir ay boyunca her gün bir çay bardağı adaçayı içilir. Hazırlanan gargara kırk sekiz saat bozulmadan banyo dolabınızda durabilir.
.............. Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, bu kitaptaki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız.
Bu kitabın içindeki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

***
BAL Bağışıklık Sistemini Güçlendirici
Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
1) Oniki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.
2) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı ( yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı, gibi ... ) içilmemelidir.
Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.
Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.
Kür : Bağışıklık sistemini güçlendiriciÜç gün boyunca sabah, öğle ve akşam iki yemek kaşığı halis bal tüketilecektir. Yanında İstenirse ebter tohumdan yapılmamış, az miktarda kara ekmek tüketilebilir. Kür boyunca bol su içilmesi tavsiye edilir, ancak başka hiçbir şey tüketilmemelidir.

............. Dikkat: Halis bal kullanılması kürün başarılı olması için son derece mühimdir.***
SOĞAN
• Üşütmeye Bağlı Üst Solunum Y olları Enfeksiyonlarına Karşı
Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

l)Prostatit şikâyeti olanların kendilerini soğuktan korumaları gerekir. Özellikle soğuk kış
aylarında prostatit hastalarının karın bölgelerinden başlayarak ayak parmaklarına kadar kendilerini soğuğa karşı koruyacak şekilde giyinmeleri gerekir. Çünkü soğuk havalar prostatit
ağrılarını artırmaktadır.
2) Eğer prostatit rahatsızlığınız varsa ağırlık kaldırmayınız ve ağır eşya taşımayınız. Taşıyacağınız yük dört-beş kilogramı geçmemelidir.
3) Oniki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.
4) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı (yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı, gi bi ... ) içilmemelidir.
5)Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.
6) Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.
,
Kür 1: Üşütmeye bağlı üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşıKaynamakta olan bir buçuk su bardağı klorsuz suyun içerisine ince kabuğu soyulmuş orta boy bir kuru soğanı dörde bölüp atınız. Beş dakika ağzı kapalı olarak kaynatınız. Ilıyınca içiniz.
Onbeş gün boyunca aç kamına günde iki kez içiniz (öğleden evvel ve öğleden sonra). Bu
kür dönem dönem uygulanmalıdır. .
.......... DİKKAT:Soğan kürünü önleyici olarak kullanmak istediğinizde günde 1 kez içilmesi yeterlidir.
.......... Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağınız bitkiye karşı alerjiniziıı olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız, Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, bu kitaptaki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız, Bu kitabın içindeki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
***
EBEGÜMECİ 
Kronik Bademcik Enfeksiyonuna Karşı
Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
l) Ağız ve diş temizliği için ebegümeci gargarası bulunmaz bir nimettir. Haftada birkaç defa yapacağınız ağız gargarası, sizi faranjit, bademcik iltihaplanması (tonsilitis) ve sağlıksız
diş etlerinin
oluşumuna karşı koruyacaktır.
2) Akciğer kanserinin tedavisinde ısırgan-ebegümeci bitkilerinin karışım kürünün nasıl kullanılacağı, ısırganla ilgili bölümde açıklanmıştır. (bakınız: Isırgan)
3) Adaçayı-ebegümeci gargarasını özellikle kış aylarında zaman zaman tekrar etmek gerekir.
4) Ebegümecinin mevsiminde pazarlarda bulduğunuzda birkaç bağını açık havada ve gölgede kurutabilirsiniz. Kuruttuğunuz ebegümecinin yapraklarını rutubetli ortamlardan uzak tutmalısınız. Soğuk mevsimlerde kurutulmuş olan ebegümecinin yapraklarını, çiçeklerini ve
saplarını aşağıda verilen uygulama için kullanabilirsiniz.
5) Anne olmak isteyen hanımların ebegümeci yemeğinden, salatasından ve çayından uzak
durmaları gerekir. çünkü yumurtayı kistik yapıya dönüştürme gücü vardır ve hamile kalmayı zorlaştırır.
6) Farenjit ve bademcik problemi olanların sigara ve asitli içeceklerden (kola, soda, maden
suyu gibi)
özellikle uzak durmaları veya içerken ölçülü olmaları gerekir. Uygulamalarda bu
kurala mutlaka özen göstermeleri gerekir.
7) Hareketli bağırsak sendromu şikayeti olan hastalara öncelikle tatlı tüketiminde ölçülü olmalarını önermekteyim. Bu hastalar kısa bir zaman sonra şişkinlik, hazımsızlık ve gaz (flatulens) şikayetlerinde belirgin bir azalma olduğunu bildirmişler, ayrıca bağırsak hareketlerinde de belirgin düzelme olduğunu belirtmişlerdir.
8) Hareketli bağırsak sendromu yaşayanların meyve veya tatlılarını öğünlerin üzerinden en
az iki saat
geçtikten sonra tüketilmelerini önemle vurgulamak isterim. Bu kurala uyduklarında
şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve mide yanması şikayetlerinde büyük oranda azalma olduğunu
hayretle gözlemleyebileceklerdir.
9)Polikistik over rahatsızlığınız varsa bu kürü uygulamayınız.
10) Tiroidin genel anlamda büyümesine guatır adı verilmektedir. Guatırdan ameliyat olmuş
hastalarda guatırın tekrarlama (nüks) ihtimali vardır. Guatırı yeniden oluşan hastaların guatırına halk dilinde dişi guatır adı verilmektedir. Bu terimin bilimsel olarak geçerliliği yoktur.
1 ı) Oniki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.
12) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün
uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı ( yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı, gibi...) içilmemelidir.
Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.
Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.

Kür 1: Kronik bademcik enfeksiyonuna karşı
Kaynamakta olan bir su bardağı dolusu klorsuz suya (150-200 ml) iki yemek kaşığı adaçayını ve iki adet ebegümeci yaprağını ilave ederek on dakika kısık ateşte ağzı kapalı olarak kaynatınız. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra süzünüz. Soğuduktan sonra gargaraya hazır demektir. Hazırlanan gargara kırksekiz saat etkisini kaybetmeden kalabilir. Her gün en az üç defa gargara yapılmalıdır. Bademcik enfeksiyonunuz ileri derecedeyse hiç çekinmeden günde altı-yedi defa gargara yapabilirsiniz. Bir ay boyunca her gün gargara yapmaya özen gösteriniz. / Bir ay sonra iki günde bir gargaraya devam ediniz. Bu gargaranın etkisini daha da hızlandırmak ve işlevini artırmak için bir ay boyunca her gün iki yemek kaşığı adaçayını demleyip içmek daha da faydalı olacaktır.
***
KÖK ZENCEFİL
Bağışıklık Sistemini Güçlendirici
Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
1) Oniki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.
2) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı (yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı, gibi ... ) içilmemelidir.
3)Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.
4) Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.
Kür : Bağışıklık sistemini güçlendirici -
Yaklaşık bir su bardağı kaynamakta olan klorsuz suda 10 gr kök zencefil altı dakika ağzı kapalı olarak kısık ateşte demlenir. Dernleme süresi tamamlandıktan sonra ılıyıncaya kadar beklenir ve mutlaka süzüp ayrılır. Günde bir defa içilir.
............................ DİKKAT: kök zencefil kürü ile tarçın kürü AYNI GÜN içilmemelidir.***
TARÇIN
Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar1) Eğer sık sık sinüzitten, faranjitten ve ses tellerinizden şikayet ediyorsanız, tarçını evinizin mutfağındaki doğal eczane dolabından eksik etmemenizi öneririm.
2) Kabuk tarçın çayını abartılı olarak tüketmeyiniz. Haftada en fazla dört-beş defayı geçmemelidir. Dönem dönem onbeş-yirmi güıılük aralar verilerek tüketilmesi çok daha etkilidir. Unutmayınız, hiçbir bitkisel çayı alışkanlık haline getirmeyiniz. Vücudunuzu alıştırmayınız. Vücudu alıştırmak demek, ona ihtiyaç duyulduğunda etkisinin daha az olabileceği anlamına gelir.
3) Kabuk tarçının çayını haftada en az dört kez içmenizi tavsiye etmemin nedenleri şunlardır:
*Şeker hastalığına karşı önleyicidir.
*Kan şekerini düşürneye yardımcı olur.
*Romatizmaya karşı önleyicidir.
*Faranjite karşı dirençli kılar.
*Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır.
*Yorgunluğu gidericidir.
*Gerginliği alıcı, sakinleştiricidir.
*Geniş spektrumlu doğal bir antibakteriyeldir.
*Deri hastalıklarına karşı direnç kazandırır.
*Bağırsaklarda nitrozamine oluşumuna engel olur.
*Yoğun çalışma temposunun neden olabileceği baş ağrılarını önler.
*Mide dostudur.
*Zihin yorgunluğunu alır.
*Kansere karşı vücudu dirençli kılar.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Çok sayıda farklı moleküler yapılı antioksidan içerir.
*Stresi ve gerginliği alır.
*Migrene karşı önleyicidir.
4) Tarçın yüksek kan şekerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır. Tarçının bu özelliğini kesinlikle kan şekerini düşürücü bir ilaç gibi değerlendirmemek gerekir. Tarçın çayı veya toz tarçın kan şekerini düşürmede yardımcı, insulin hassasiyetini artırmada fonksiyoneldir. Yani, etkendir.
5) Haftada birkaç kez içilecek kabuk tarçın çayı total kolesterol ve LDL 'nin (kötü kolesterol) kontrol altına alınmasında iyi bir yardımcıdır.
6) Kabuk tarçın veya toz tarçın çok zengin potasyum içerdiğinden böbrek yetmezliği şikayeti
olanların veya diyaliz hastalannın mutlaka uzak durmaları gerekir.
7)Eğer hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) rahatstzlığınız varsa tarçın tüketiminden veya
tarçın çayından uzak durunuz.
8) Sivilcelere karşı etkin bir savaşçıdır. Sivilce önleyicidir.
9) Bazı bayanlar regl dönemlerinde ani kasılmalar yaşayabilmekte veya kendilerini kaybetme noktasına gelmektedirler. Bu durum büyük bir olasılıkla ani kan şekerinin düşmesinden kaynaklanabilir. Bu durumu hisseden bayanların derhal bir bardak şekerli su veya şekerli süt içmelerini öneririm. Şüphesiz ki, şeker hastası olan bayanların bu uygulamayı yapmamaları gerekir.
10) Tarçın, midede bulunan ve mide kanserine sebep olabileceği klinik deneylerle kanıtlanmış olan helicobacter pylori bakterisine karşı etkili olan birkaç tane etkin madde de içermektedir.
11) İnsanın zaman zaman "Bugün içim içime sığmıyor" şeklinde kendini ifade ettiği veya hissettiği dönemler olabilir. "Kendimi bugün adeta hiperaktif hissediyorum" diye düşünüyorsanız veya gerçekten hiperaktifseniz, kabuk tarçın çayını içmenizi tavsiye ederim.
12) Burun-boğaz enfeksiyonlarına karşı hassas olanlara mükemmel bir yardımcıdır. Ses
tellerini koruyan güçlü bir baharattır. Günlük yaşamlarında sesini kullananlara özellikle öneririm. Öğretmenlere, şarkı söyleyenlere, spikerlere özellikle tarçın çayını haftada birkaç kez içmelerini öneririm. O yeri doldurulamaz bir nimettir.
13) Bazı bayanlar adet dönemlerini huzursuz ve gergin geçirirler. O dönemde uykuları düzensizleşebilir. Genelde bayanlar regl dönemlerine birkaç gün kala sıkıntı, depresyon, el ve
ayaklarda ve de yüzde şişmeler, stres ve baş ağrısı gibi bazı şikayetlerinin ortaya çıktığından
bahsederler.
.................... Türk mutfağından eksik olmayan tarçın bayanların bu dönemlerinde gerçek bir rahatlatıcı ve stres yok edici güce sahiptir. Regl dönemi başlamadan birkaç gün önce yapılacak tatlılarda kullanılacak bolca tarçm hem damak zevkini artıracak hem de regli döneminde sağlığı yakalamakta önemli rol oynayacaktır. Regl dönemlerinde bulunan bayanların, akşam yatarken yiyecekleri bir porsiyon tatlı, güne huzurlu ve rahat başlamalarını sağlar. Yine güne ilk olarak tatlı yiyerek başlamak ve de gün boyu tatlı alımına ölçülü olarak devam etmek regl döneminde depresyon yaşanmasmı önler ve gerginliği alır................... Bazı bayanlar adet dönemlerini çok zorlu geçirirler. Özellikle "İçim çekiliyor, kendimi kaybedeceğim galiba" şeklinde ifadeler kullanabilirler. İşte, onlara bu dönemlerini rahat ve huzurlu geçirebilmeleri için mükemmel bir destekleyici öneri: süt ürünlerinden yapılmış tatlıları bol tarçın serperek tüketmeleri, hazırlayacaklan kurabiye veya keklere bol tarçın ilave etmeleridir.
14) Oniki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.
15) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı ( yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı, gibi ... ) içilmemelidir.
16) Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.
17) Romatoid artirit (İltihaplı eklem romatizması) Romatoid hastalannın haftada birkaç kez tüketmeleri fayda sağlar.
18) Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.
......................... Kür 1: Tarçın çayı
Bir bardak ( 150- 200 ml) kaynamakta olan klorsuz suya bir adet kabuk tarçın atılır. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte beş dakika kaynatılır. Ilıyınca süzülür ve içilir.
.......... Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdir. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikôyetiniz ne olursa olsun, bu kitaptaki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Bu kitabın içindeki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.
***
MAYDANOZ-LİMON ........................... Yorgunluğa Karşı
Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1) Tiroid bezi alınmış olan hastalarda, karaciğer yağlanmasına karşı "maydanoz-limon suyu kürü" yeterli olmamaktadır. Tiroid bezi alınmış (total tiroid ektomi) hastalar da gelişen karaciğer yağlanmasına karşı destekleyici bitkisel kür olarak, sabahları aç karnına, maydanoz- limon kürüne paralel olarak, öğlen ve akşam yemeklerinden yirmi dakika önce bir yemek kaşığı dolusu dereotu kürü uygulamalıdırlar.
2) Oniki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.
3) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı (yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı gibi ... ) içilmemelidir.
Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.
Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.
Kür: Yorgunluğa karşıOnbeş-onaltı adet taze maydanoz gövde saplarıyla beraber blendıra veya robota atılır. Üzerine iki yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu ve yarım bardaktan biraz fazla, klorsuz su ilave edilir. Bir-iki dakika robot veya blendır çalıştırılır. Sabahları aç karnına kahvaltıdan on-onbeş dakika önce içilir.

Bu kürün uygulaması;
2x15U+ 7A
15 gün uygulama + 7 gün ara + 15 gün uygulama = Toplam 30 günlük kür

***
DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMANIN YOLLARI?
Grip virüsü sürekli mutasyon geçirmektedir. Yani, genetik yapısını degiştirmektedir. Her yıl geliştirilen grip aşısı bir önceki yıla ait grip aşısından farklıdır. Genetik yapısını sürekli degiştiren grip virüsü zaman içerisinde kendine uygun (çoğalabileceği) farklı konaklar bulabilir. Zaman içerisinde değişen genetik yapılarından dolayı kanatlı hayvanlara konak olarak yerleşebilmiştir. Kanatlı hayvanlara konak olarak geçiş yapabilme yeteneğini kazandıklarından kısaca kuş gribi virüsü adı verilmiştir. Örneğin, ördek, hindi, kırlangıç, martı, tavuk, yelkovan kuşu, bıldırcın gibi daha çok sayıda farklı kuşlarda grip virüsüne rastlanmıştır. Kuş gribi virüsünün konağın türüne göre çok sayıda farklı alt grupları gelişmiştir. İnsana geçiş yaparak hastalanmalarına neden olan H5Nl, H7N3, H7N7 Ve H9N2 tipleridir.
- GRİPTEN KORUNMAK İçİNİnsanların toplu halde bulundukları (otobüs terminalleri, hava alanları gibi) ortamlarda uzun bekleme yapılmaması, kapalı mekan eğlence yerlerinde mümkün olduğu kadar tercih edilmemeli. El temizliğine özen gösterilmeli. Antibakteriyel mendillerin grip virüsüne karşı bir koruyucu olmadığının bilinmesi; el temizliğinin mutlaka akar su altında sabunla yapılması. Yakın temastan kaçınılması (el sıkışmak, öpüşmek).
Karaciğer metabolizmasının ve bağırsak florasının sağlıklı çalışması gribe karşı savunmada önemlidir. Ayrıca boğaz ve bademcik erıfeksiyonlarına karşı da önleyici kür (adaçayı) uygulamak bağışıklık sisteminin korunması için önemlidir.
-NE YEMELİ?
C vitamini bakımından zengin sebze ve meyvelerin tercih edilmesi (narenciye, brokoli, trabzon hurması, turp, kuru soğan) Yeşil mercimek çorbası veya köftesi yenmelidir. Bol su içilmelidir.
- KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ BİTKİ KÜRÜAdaçayı gargarası akşam yatmadan ve sabah evden çıkmadan gribe karşı önleyici ve koruyucu olarak etkilidir.
-GRİBE KARŞI YARDıMCı TEDAvi KÜRLERİı. Maydanoz-limon kürü
2. Özellikle de soğan kürü güçlü bir önleyici ve yardımcı tedavidir.
Aynı anda 2 kür uygulamayınız. En etkili olan soğan kürüdür.
- GRİp SONRASı HANGİ BİTKİ KÜRÜ İYİ GELİR?
Haftada 3-4 kez kabuk tarçın veya kök zencefil çayı tercih edilmelidir.
-BAĞIŞIKLIK SİSTEMINI ZAYIFLATAN BESLENME ŞEKLİ
Bağışıklık sistemini zayıflatan ağır tatlılardan (baklava, kadayıf, şöbiyet, ekmek tatlısı) ve kızartmalardan (sebze ve et) uzak durulmalıdır.
-
blogYayın:27.o3.2o1o

Bitkilerden Gelen Sağlık /Prof.Dr. İbrahim Adnan S... püfNoktası_yayım: 13.08.2009

Hiç yorum yok: