Sayfalar

...doğru bilgi için yorum ve katkınız önemlidir


NOT: Siz değerli izleyicilerimizle paylaştığımız her bilginin kesin doğruluğunu iddia edemeyiz. Uzmanlık isteyen bilgiler vardır çünkü. Ortalarda "doğru-yanlış" dolaşan bilgiler eğer tartışılırsa, ortaya daha olumlu ve yararlı bir sonuç çıkar. Tartışarak, irdeleyerek "Doğru Bilgi"ye ulaşmış oluruz. Böylece, "yanlış"lar "doğru"nun yerini almamış olur. Doğru bilginin insana ulaşması için çaba sarf etmek fena bir şey değildir. Bu anlayışımızdan ötürüdür ki, izleyicilerimizden ulaşan "yorumlar çok değerli ve anlamlı buluyor, siz değerli izleyicilerimizle paylaşmak istiyoruz.


24 Şubat 2013 Pazar

HORLAMA +Sağlıklı Yaşam İçin bazı öneriler:


 HORLAMA
notlar*(1)


  • Karyolanızın altına tuğla koyup, yatağınızı sağ ya da sol yana eğimli yapın! (Böylece yan yatmış olacağınız için horlamazsınız... ya da pijamanızın sırt bölümüne pingpong topu dikerek sırt üstü yatmanızı önleyin.)
  • Burnunuzu temiz tutun.!. (Örneğin_ sabah temizliğinde ya da yatmadan önce sümkürün! ...ve fakat çift taraflı değil tek taraflı –İngilizler gibi- sümkürün... yani, önce burnun bir tarafını, sonra diğer tarafını kapatarak sümkürün!)
  • Ağızdan değil, burundan nefes alın! ((Günlük egzersizlerle bunu alışkanlık haline getirmeli... ve zaten akciğer için doğru ve yararlı hava(nefes) ağızdan değil burundan geçendir. Gün içinde de ağızdan değil burundan nefes almaya dikkat etmeli, alışkanlık geliştirilmeli. **Uyku aşamasında eğer ağız kapalıysa, dil arkaya kaçmaz ve yani horlamaya yol açmaz. *Uykudayken ağzın açılmasını önleyen ve bu amaçla hazırlanan bandajlar da vardır.  Not: Uykuda ağzın açılmasını önleyen bandaj v.b. aparatları kullanmak için, kuşkusuz, doktor kontrolü ve tavsiyesini unutmamalı.))
  • Aşırı kilo da horlama nedenidir. (Ağız tavanındaki yumuşak doku da –aşırı kiloya bağlı olarak- yağlanır ve büyür. Bu da nefes yolunu daraltıcı bir rol oynar.)
  • Aşırı yorgunluk ve alkol de horlamaya yol açar. Kaçınmalı.
  • Nefes alırken burnu kullanın.! Burnu açık ve temiz tutun! Doğru nefes alma egzersizleri yapın! Burun nefesi, sinüziti önler.
  • Burunla nefes almak –ve horlamamak- astım tehlikesini önler.
  • Yatarken yastık kullanın!
  • Burun damlası aslında zararlı... / zorunlu hallerde ancak 4 gün kullanılmalı. Çünkü burun damlası yumuşak dokuyu o an büzerek nefes almayı kolaylaştırsa da, damlanın etkisi geçince yumuşak doku büyür ve burun yine tıkanır.
**
  • Arı poleni kansızlığı önler, kasları güçlendirir / üst solunum yolları sorununa iyi gelir. (Arı poleni eczanelerde de bulunur ve koyu turuncu renktedir. *not: arı polenini koyu renkli şişelerde saklamalı... ışıktan korumak için alüminyum folyoya da sarılabilir.)
**
  • Halk arasında “kulak kiri” olarak bilinen şey, aslında, dışkulak yolunu koruyan yağlı dokudur. Kulak temizleme çubuklarını sakın kullanmayın! (Aslında, dışkulak yağı bu çubuklarla içe doğru itilerek orayı kapatır ve duymayı engellediği gibi başka rahatsızlıklara da yol açabilir. /... ve örneğin, -kulağa su kaçmaması için- yüzücülerin bu dışkulak yağına ihtiyacı vardır.)
notlar*(1) _kaynak: Prof.Dr. Dilaver ÖZTURAN açıklamalarından... (_KanalTURK_”Ender Saraç’la Sağlıklı Günler” programı _19.02.2013_ endersarac@kanalturk.com.tr )

**.
Horlamak, çok rahatsız edici bir şeydir. Çoğunluk da kötü alışkanlıklardan, sağlığımızdaki bazı aksaklıklardan kaynaklanır.
Aşırı derecede sigara, alkol alışkanlığı, akşamları ağır yemekler yemek ve aşırı bedeni faaliyet vb. horlamaya sebep olabilir.
Burunda hava kirliliği ve sigaradan ileri gelen alerji de öyle. Burundaki tıkanıklıklar (polip vb.) ve ağzınıza uygun olmayan protezler, çok küçük bir çene, çok büyük bir dil vb, de horlamaya sebep olabilir.
Bir de ne şekilde yattığınız zaman daha çok horladığınıza dikkat edin. Sırtüstü yattığınızda mı, yan yattığınızda mı? Ona göre kendinizi ayarlayın ve uyumadan önce horlamadan yattığınız şekilde yatmaya itina gösterin.
**
Sağlıklı Yaşam İçin bazı öneriler:
 notlar*(2)
  • Zeytin Yaprağı Çayı: Birkaç zeytin yaprağı; suda, 1 dakika süreyle kaynatılıp, 1 dakika süreyle demlendikten sonra; içine biraz limon sıkılarak içilirse kolesterolü ve şeker hastalığını önleyici etki yapar.
  • Reflü problemi olanlar, yatmadan önce biraz leblebi yemeli.
  • Melisa çayı, depresyona iyi gelir.
  • Alzheimer  :Oturduğumuz yerde başı 3-5 dakika arkaya eğerek ya da karın bölgesini koltuğa yaslayıp –baş aşağı- öne eğilerek 3-5 dakika beklemek ya da 3-5 dakika süreyle amuda kalkmak; baş kısmına kan akışını sağlayacağı için alzheimeri  önleyici rol oynar.   **(not: Bilgisayar v.b. kullanan büro çalışanları 3-5 dakika ayırıp baş hareketlerini yaparken, aynı anda, kol ve parmakları için de rahatlatıcı egzersizler yapabilirler. **avuç içleri birbirine bakacak şekilde parmakları birleştirip; parmakları seri halde açıp kapamak, yaylanma hareketi yapmak... *kolları yana bırakıp ve parmakları açarak –silkeler gibi- hareket ettirmek.../s.ç)
  • Nefes borusuna elma v.b. kaçtığında –kendi kendinize ilk yardım-:  koltuğun arka kısmına geçmeli; göğüs kafesinin karınla birleştiği noktayı koltuk arkalığına hızla çarparak nefes boşatmalı. (Geleneksel keçe yapımcıları gibi.../s.ç) *Boğazına yabancı madde kaçan bebek ve çocuklar dizüstüne yüzükoyun yatırılıp, sırtına, avuç içiyle, sertçe vurulmalı...
  • Baş ağrısı: Başparmağımızın tırnak bölgesini diğer elimizin baş ve işaret parmağı arasına alıp –biraz bastırarak- bir süre masaj yapınca ağrı geçer. *şakaklara masaj da –o bölgeye kan toplanması sağlandığı için- aynı etkiyi yapar.
  • Damarları açmak, kalp yağlanmasını önlemek için; sarımsağı ezip, bir cam kavanoza aldıktan sonra  15-20 damla limon sıkıyor, üstünü bez ile kapatıyoruz. 5-10 günlük bekleme süresinden sonra sarımsak erimiş olacaktır. (Sabahları ya da yatmadan önce -bir fincan ılık suya- bu eriyikten katarak  içilmeli.)
  • Tuvalette uzun süre oturmak sakıncalı: Tuvalette uzun süre oturmak erkeklerde prostat, kadınlarda varise yol açmakta... (Peklik yapıcı yiyeceklerden kaçınmalı.) *Alafranga tuvaletlerde, dik değil, tıpkı alaturka tuvaletlerde olduğu gibi –öne eğilircesine- oturmalı... bu durumda karın bölgesine baskı olacağından, boşaltım kolaylaşır.
notlar*(2) _kaynak: Dr.Feridun KUNAK açıklamalarından... (_CNNTURK_”Burada Laf Çok” programı _21.02.2013)


Hiç yorum yok: